Cura prolaps genital (procedeu minim invaziv)

Exista mai multe tehnici de corectare a prolapsului genital...

Exista mai multe tehnici de corectare a prolapsului genital (vorbim în principal despre cistocel si rectocel). Cea mai des utilzata pâna nu demult era colporafia anterioara sau posterioara, care erau si cele mai putin eficiente. Rata de esec pentru aceste proceduri este de 30-40% dupa doar 1 an. Deseori acest aspect nu este discutat cu pacientele care se întorc cu recidiva locala mirate de acest fapt.

 

 

La fel ca în cazul herniilor sau eventratiilor s-au imaginat mese (plase) din material plastic (polipropilena) care plasate între vagin si vezica sau rect întaresc suportul pentru aceste organe dar si pentru uter sau bolta vaginala, la pacientele histerectomizate. Aceste plase sunt introduse pe cale vaginala prin incizia peretelui vaginal anterior si/sau posterior, utilizându-se niste ace introductoare care se exteriorizeaza prin mici incizii milimetrice la nivelul regiunii inghinale sau fesiere.

 

Procedurile pot fi efectuate separat pentru prolapsul compartimentului anterior (cistocel), pentru cel posterior (rectocel), pentru prolapsul uterului sau a boltei vaginale sau combinatii între acestea la care se poate adauga si o procedura antiincontinenta de tip TVT sau TOT.