Cistoutretrografia mictionala

Deasemenea cunoscuta ca VCUG (videocistoutretrografie) sau cistografie...

Deasemenea cunoscuta ca VCUG (videocistoutretrografie) sau cistografie, acest test radiologic de diagnostic ajuta la determinarea capacitatii vezicale, capacitatea de golire si pentru detectarea afectiunilor uretrei si vezicii.

 

În general , nu este nevoie de nici o pregatire înainte de acest test , desi pacientul poate fi rugat sa întrerupa anumite medicamente.

 

Testul începe prin a-i cere pacientului sa-si goleasca vezica cât de mult se poate. Un cateter este inserat apoi în uretra pâna ajunge în vezica. Sunt masurate volumul rezidual urinar (cantitatea de urina ramasa în vezica dupa mictiune) si presiunea vezicala. Masurarea presiunii poate necesita prezenta unei sonde rectale pentru a aprecia contributia muschilor abdominali la presiunea masurata.Vezica este apoi umpluta treptat cu apa, solutie salina, dioxid de carbon sau o solutie de contrast pentru examinarea cu raze X, în functie de tipul de studiu care se face. Pacientul este rugat sa descrie orice senzatie din timpul umplerii vezicii (schimbarea temperaturii, senzatia de plenitudine). O data ce vezica este plina, pacientul este rugat sa înceapa urinarea. Masurarea presiunii si a volumului se fac din nou, incluzând debitul si presiunea.

 

Acest test este realizat într-un centru de radiologie sau urologie sau cabinet medical de catre un radiolog sub supravegherea unui medic. Nu necesita o pregatire speciala a pacientului înainte de acest test . Pacientul este rugat sa se întinda pe spate si sa stea nemiscat . Se realizeaza un film al abdomenului si pelvisului fara substanta de contrast ca o prima etapa a examinarii. Acesta ajuta medicul în a determina tehnica radiologica potrivita si pozitia pacientului. Un cateter este introdus în uretra pâna în vezica asa încât substanta de contrast putând sa fie injectata . Pe durata umplerii vezicii cu substanta de contrast sunt efectuate radiografii în pozitii ti intervale de timp diferite. Apoi cateterul este extras si sunt realizate radiografii aditionale timp în care pacientul urineaza într-un recipient. Odata ce vezica este golita, o radiografie finala este efectuata . Întregul test dureaza aproximativ o ora .

 

Pacientul poate avea un oarecare disconfort în timpul insertiei cateterului. Dupa scanare, poate persista un usor disconfort pâna la 48 de ore si urina poate fi usor roza dar pacientul îsi poate relua activitatile zilnice dupa acest test . Daca disconfortul persista, apare febra sau urina devine rosie, medicul trebuie anuntat.

 

În timp ce cistouretrografia este condesiderata în general sigura, riscul major implica o reactie la substanta de contrast pe baza de iod. Reactii minore includ senzatia de caldura, ameteala si varsaturi. Acestea sunt uzual tratate cu succes cu antihistamine, medicamente care reduc efectele compusilor proinflamatori precum histaminele . În circumstante rare pot aparea complicatii mai severe cum ar fii dificultati ale respiratiei, hipotensiune arteriala, umflarea gurii sau a gâtului si chiar stop cardiac.

 

Expunerea la radiatii este relativ redusa în timpul acestui test. Cu toate acestea, o pacienta care este sau poate fi însarcinata ar trebui sa anunte medicul înainte de acest test, deoarece fetusul este susceptibil la riscuri asociate radiatiilor.