Cistometria (cistomanometria)

Cistometria este un test al functiei vezicii urinare...

Cistometria este un test al functiei vezicii urinare ce ajuta la diagnosticarea unor probleme ale mictiunii, cum ar fi incontinenta, retentia urinara si infectii recurente ale tractului urinar . Prin aceasta se masoara presiunea si volumul de lichid din vezica urinara în timpul umplerii, stocarii si mictiunii.

 

În general , nu este nevoie de nici o pregatire înainte de acest test , desi pacientul poate fi rugat sa întrerupa anumite medicamente.

 

Testul începe prin a-i cere pacientului sa-si goleasca vezica cât de mult se poate. Un cateter este inserat apoi în uretra pâna ajunge în vezica. Sunt masurate volumul rezidual urinar (cantitatea de urina ramasa în vezica dupa mictiune) si presiunea vezicala. Masurarea presiunii poate necesita prezenta unei sonde rectale pentru a aprecia contributia muschilor abdominali la presiunea masurata.Vezica este apoi umpluta treptat cu apa, solutie salina, dioxid de carbon sau o solutie de contrast pentru examinarea cu raze X, în functie de tipul de studiu care se face. Pacientul este rugat sa descrie orice senzatie din timpul umplerii vezicii (schimbarea temperaturii, senzatia de plenitudine). O data ce vezica este plina, pacientul este rugat sa înceapa urinarea. Masurarea presiunii si a volumului se fac din nou, incluzând debitul si presiunea.

 

Pacientul poate avea mictiuni mai frecvente sau imperioase si urina poate fi usor colorata pâna la 24 ore dupa test, dar îsi pot relua activitatile zilnice imediat. Daca disconfortul persista, apare febra sau urina este rosie, va anunta medicul.

 

Pentru detalii suplimentare este necesara realizarea unui studiu presiune-debit eventual combinat cu electromiografia sfincterului urinar, a unei profilometrii uretrale de repaus sau de efort.