Premiera medicala urologica

s-a intamplat la Spitalul Clinic Judetean Mures

Specialistii urologi din cadrul Spitalului Clinic Judetean (SCJ) Mures au realizat, vineri, primele implanturi de sfinctere urinare la pacienti care sufera de incontinenta urinara severa, sub indrumarea doctorului Calin Chibelean, medic primar urolog, sef de lucrari la Universitatea de Medicina si Farmacie din Targu Mures.

 

"Nu este o premiera nationala, este o premiera locala, o interventie chirurgicala pe care am facut-o pentru prima data aici la Targu Mures si care se refera la implantarea unui sfincter urinar artificial, la doi pacienti care sufera de incontinenta urinara severa, care nu pot controla urina, pe care o pierd involuntar.

 

Interventia chirurgicala este o interventie delicata, dureaza in jur de o ora, iar in urma acestei interventii pacientul poate sa isi activeze sfincterul urinar prin intermediul unei pompe, plasata subcutanat si sa-si controleze momentul in care el doreste sa aiba o mictiune. Sper ca pe viitor sa reusim sa asiguram la cat mai multi pacienti acest tip de interventie chirurgicala, desi deocamdata limitarea noastra se refera la partea materiala, ei fiind cei care trebuie sa isi asigure achizitia acestui dispozitiv, considerat deocamdata unul de lux', a declarat dr. Chibelean, intr-o conferinta de presa.

 

Medicul a precizat ca in Romania s-au mai facut pana acum 10 interventii de acest gen, iar el a participat la toate.

 

Dr. Calin Chibelean a aratat ca in centrul medical Mures se mai pregateste o interventie in premiera, in colaborare cu specialistii in chirurgie cardiovasculara, la o pacienta cu o tumora renala cu o extensie in vena cava inferioara.

 

'Pacienta urmeaza sa fie evaluata si de chirurgii de la Chirurgie Cardiovasculara, dar daca reusim programarea intr-un timp util, probabil operatia va avea loc saptamana viitoare sau peste doua saptamani. Este vorba de o pacienta cu o tumora renala cu o extensie in vena cava inferioara, extensie sub forma unui tromb tumoral, care urca de-a lungul venei cave pana la nivel supradiafragmatic, interventie pe care trebuie sa o executam in colaborare cu colegii de la Chirurgie Cardiovasculara, pentru a asigura siguranta pacientei, in cazul in care vom avea nevoie si de o aparatura specifica chirurgiei cardiovasculare, respectiv bypass vascular. Este o tumora mare, in jur de 15 centimetri, situata la nivelul polului superior renal drept, care se extinde sub forma unui tromb tumoral la nivelul venei cave inferioare, tromb care este si el lung de aproximativ 10 centimetri', a afirmat medicul.

 

Dr. Chibelean a spus ca tumora a fost descoperita la un examen ecografic efectuat pentru o cu totul alta suferinta, alt simptom, care nu avea legatura cu aparatul uro-genital..

 

'Cu aceasta ocazie cred ca trebuie sa reiteram necesitatea ca la pacientii de peste 50 de ani, un examen ecografic, o colonoscopie, niste analize de sange anuale sa fie, obligatoriu, sa faca parte din modalitatea de urmarire, de prevenire, de profilaxie a bolilor in general. Pacienta are peste 50 de ani, nu este din Targu Mures', a mai spus dr. Calin Chibelean.